DIRKJE BLOM EN CAREL DE GROOT

   

Dirkje Blom, geb. 9 mei 1909 te Amsterdam, overl. 5 juli 1993 te Amsterdam.  Zij trouwde Carel Willem de Groot, getrouwd 19 sept. 1934 te Amsterdam, geb. 6 mei 1909 te Amsterdam (zoon van Carel Willem de Groot en Elisabeth van Kesteren), beroep onderwijzer, schoolhoofd , leraar MAVO, overl. 26 jan 1994 te Amsterdam.

Woonadressen:
1. Elandstraat 88, Amsterdam
2. Geuzenkade 72 ", Amsterdam
3. Ferd. Bolstraat 30, Alkmaar
4. Hofwijkstraat 6, Amsterdam
5. Kamperfoelieweg 15, Amsterdam

                             Kinderen uit dit huwelijk::


1. Carel Willem (Carel) de Groot, geb. 18 juli 1936 te Amsterdam, van beroep electronicus bij Philips in Huizen en Hilversum. Gehuwd met (1) Jepkje (Jeppie) Kloosterman. Geboren 26 apr. 1939 te Amsterdam, gehuwd 1967 te Harlingen, overleden 29 jan 1995 te Huizen. Gehuwd op 4 nov. 2002 te Huizen met (2) Cornelia (Nely) Smit, geboren 17 maart 1934 in Den Burgh (Texel) (dochter van Jan Smit en Petronella Kuip).         
2. Bob de Groot geb. 20 mrt 1939 te Amsterdam, beroep psycholoog huisartseninstituut UvA.  Hij trouwde (1) Bertje Leuw, getrouwd 20 sept.  1966 te Amsterdam.  Hij trouwde (2) Coby Baane, geb. 30 nov 1951.
3. Peter de Groot geb. 20 jan 1947 te Amsterdam, beroep senior projectleider Economie & Arbeid bij het Havenbedrijf Rotterdam NV.  Hij trouwde Catharina Suzanna Maria (Martine) Venema, getrouwd 22 mei 1968 te Amsterdam, geb. 5 jan. 1948 te Amsterdam (dochter van Cees Venema en Anna Haak), beroep arts AVG.

 

 

   

Dirkje en haar echtgenoot Carel Willem

Dirkje was de enige dochter en jongste in het gezin van Pieter en Anna Blom, dat verder uit vijf zonen bestond. In haar tijd was het vanzelfsprekend dat je een opvoeding kreeg tot huisvrouw en mee moest helpen in het huishouden. De zonen moesten natuurlijk werken aan hun carrierre en hoefden in het huishouden dus niks te doen. Voor haar geen biefstuk, voor de jongens wel. Dirkje hielp ook in de winkel van haar vader en deed daarvoor ook de boekhouding. Door haar ouders werd ze wel naar de beste huishoudschool van Amsterdam gestuurd: De " Amsterdamsche Huishoudschool" aan het Zandpad, in het Vondelpark. Een school die toen al beroemd was.

   

adamsche hh school in 1935

De Amsterdamsche Huishoudschool in 1935. Dirkje moet er in het begin van de jaren 20 van de vorige eeuw op gezeten hebben

de admasche hh school als jeugdherberg

De school is vandaag de dag in gebruik als jeugdherberg

kookboek adamse hh school

Het beroemde kookboek van de lerares C.J. Wannee. Dirkje had de vijfde druk. Het boek is tot ver na deTweede Wereldoorlog nog herdrukt en deze 5e editie is nog steeds in gebruik in het gezin van Martine en Peter de Groot

   

Dirkje en Carel trouwde in 1934 . In het jaar daarop maakte ze hun huwelijksreis naar de Eifel in Duitsland. Dat was dus midden in de nazitijd, maar dat scheen voor hen toen geen beletsel te zijn. Het echtpaar was toen nog streng gelovig en dat geloof overheerste toen nog kennelijk de politieke ontwikkelingen in Europa. Ze gingen wonen aan de Geuzenkade. Toen waren er even genoeg huizen te huur in Amsterdam. Als ze het huis zouden huren zou het gratis opnieuw voor ze behangen worden. Carel was inmiddels aan het werk als onderwijzer op een, uiteraard, christelijke school, maar Carel stemde toen al SDAP. Ze hadden bij z'n aanstelling vergeten te vragen op welke partij hij stemde, want dat had toen natuurlijk de ARP moeten zijn. Aan de Geuzenkade werd in 1936 hun eerste zoon geboren, die ook Carel Willem ging heten.

grootouder Blom met baby Carel 1936 grootouders Blom met baby Carel in 1936 Dirkje en Carel 1937 Dirkje en Carel in 1937

In 1940 werd Carel gemobiliseerd en moest het gezin verhuizen naar Alkmaar. Inmiddels was de tweede zoon geboren: Bob, 1939, die vernoemd was naar z'n oom Bab. In 1943 moest Carel tot aan het eind van de Tweede Wereldoorlog doorbrengen in een Duits krijgsgevangenkamp. Dirkje heeft die jaren in haar eentje moeten zorgen voor haar twee kinderen. Ze verbleef toen soms bij haar broer Dirk en soms bij familie in Geldermalsen (de persoonlijke geschiedenis van haar man Carel zullen we beschrijven op de website www.degroot-juist-altona.com) en woonde inmiddels aan de Hofwijkstraat in Amsterdam-West.

Hun derde zoon, Peter, vernoemd naar grootvader Pieter, werd in 1947 geboren. Carel was onderwijzer op een lagere school in werd later hoofd van de Van Lennepschool aan de Reggestraat in Amsterdam-Zuid.

klassefoto Lijnbaanschool

<
Carel Willem in 1929 staande achter in de klas op de school aan de Lijnbaansgracht 260

>
En na de oorlog in 1949-50 met de zesde klas van de Van Lennepschool, Reggestraat 18, ook in Amsterdam. Dagelijks fietste hij van de Hofwijkstraat in Amsterdam-West naar deze school

van lennepschool

Na de oorlog verbleef zoon Bob lange tijd in een sanatorium in Zwitserland vanwege TBC. Toen hij terug kwam was zijn tweede broertje Peter inmiddels geboren.

Ondanks dat Carel en Dirkje allebei uit de Jordaan kwamen, mocht er In het gezin van Carel en Dirkje geen (plat) Amsterdams gesproken worden. Maar als er een was die typisch Amsterdamse humor en zinsopbouw had, dan was het wel ma de Groot-Blom......

 

 

 

 

 

 

CAREL

familiefoto datum onbekend

Vlnr. Carel Jr., Dirkje, Peter, Carel Sr., Bob. Datum foto onbekend. Vermoedelijk eind jaren 40

Zoon Carel ging dagelijks van Amsterdam naar de ETS (soort HTS) in Hilversum en zou daarna zijn hele leven bij Philips in Huizen en Hilversum blijven werken. Hij bleef als vrijgezel lang thuis wonen, maar tijdens een vakantie op een van de Waddeneilanden ontmoette hij de ware en in 1967 trouwde hij in Harlingen met Jeppie Kloosterman huwelijksfoto Carel en Jeppiefoto Jeppiefoto Carel  
Al vrij snel na hun huwelijk werd duidelijk dat Jeppie ongeneeslijk ziek was. Ondanks vele behandelingen overleed zij in 1995 op 55 jarige leeftijd

 

 

 

 

 

 

Na haar overlijden trouwde Carel met zijn vroegere buurvrouw Cornelia (Nely) Smit, geboren 17 maart 1934 in Den Burgh op Texel. Het huwelijk was op 4 nov. 2002 in Huizen Carel met 2e echtgenote  

BOB

Zoon Bob ging al vrij vroeg het huis uit nadat hij z'n gymnasiumdiploma gehaald had. Hij ging in Amsterdam op kamers wonen en studeerde aan de Universiteit van Amsterdam sociale psychologie en ging daarna, tot aan zijn pensioen, werken aan het Huisartseninstituut van deze universiteit. Hij trouwde in op 20 sept. 1966 met Bertje Leeuw, die toen maatschappelijk werkster was bij het Joods Maatschappelijk Werk in Amsterdam.

 

 

 

trouwfoto bob en bertje

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bob en Bertje kregen een dochter: Aviva, geboren 26 juni 1971.
We zien haar hieronder (links)op de bank zitten met haar oom Peter de Groot en Mary, de stiefdochter van Dirkje en Carel de Groot Mary logeerde af en toe bij haar stiefouders vanuit het Burgerweeshuis in Amsterdam.

Het zou vele jaren duren voordat stiefdochter en -ouders elkaar weer zouden zien. Maar het contact zou er daarna blijven tot aan de dood van haar stiefouders

aviva-mairie-peter

   

foto Coby Baan

Bob en Bertje zouden scheiden en Bob is
daarna hertrouwd met Coby Baan ,geb. 30 nov. 1951

 

foto daan de groot

Zij kregen samen een zoon: Daan, geb 11 mrt 1986

:

PETER

De derde zoon, Peter, werd geboren op 20 jan. 1947. Een nakomertje dus. Hij werd geboren toen het gezin nog in de Hofwijkstraat in Amsterdam-West woonde. Twaalf jaar later, dus in 1959, zou Carel Willem van baan veranderen en wel van hoofd van een lagere school naar leraar aan de Mulo-Noord in Amsterdam-Noord.

Peter ging uiteindelijk na de Sociale Academie en dat was in de jaren zestig. Een tijd waarin een andere wereld mogelijk leek: L' imagine au pouvoir' (de verbeelding aan de macht) was de kreet van de in opstand gekomen Franse studenten. Dus na de Sociale Academie volgde de lange mars door de instituten om de wereld te verbeteren. Maar eerst moest er nog getrouwd worden. En dat deed Peter met Martine Venema. Op 24 oktober 1968 kregen ze hun eerste kind: Rosmarijn Reineke.

Martine studeerde medicijnen aan de VU in Amsterdam en vanwege de tegenwerking daar (vrouwen die studeerden en dan ook nog getrouwd waren en nog erger: ook al een kind hadden. Dat was voor de christelijke broeders van de VU niet te behappen) maakte zij haar studie af aan de universiteit in Groningen. Haar hele werkzame leven zou ze vervolgens arts voor verstandelijk gehandicapten blijven en ook pionierswerk verrichten bij het opzetten van een opleiding voor artsen in de verstandelijke gehandicaptenzorg aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam.

De eerste baan van Peter was in 1971 bij het scholingsinstituut van het NVV (een van de voorlopers van de FNV) in Ommen. Daar werd in op 17 juni 1972 hun tweede dochter geboren: Angela Victoria.

In 1977 ging Peter werken bij de scholingsafdeling op het partijbureau van de PvdA in Amsterdam. Het gezin woonde inmiddels in Baarn en daar had Martine ook haar eerste baan. In 1986 verhuisden ze naar Delft. Peter ging in Den Haag aan de slag als vakbondsbestuurder bij de FNV Dienstenbond en later werd hij bedrijfsgroepmanager bij FNV Bondgenoten in Utrecht, met een tussenstop in Woerden.

Martine werd hoofd Medische Dienst in een instelling voor verstandelijk gehandicapten in Nootdorp, later weer uitvoerend arts en tevens opleider aan het Erasmus MC in Rotterdam.

De laatste baan voor Peter voor z'n pensionering was als senior projectleider Economie & Arbeid bij het Havenbedrijf van Rotterdam. Want het water trok.

huwelijksfoto peter en martine

22 mei 1968

 

 

 

foto martine en peter NOZ

november 2012 in Noordpolderzijl

foto Losbol
< De Losbol in Stralsund (aan de Duitse Oostzeekust): het derde, maar eerst zeilschip van Martine en Peter. In 1998 voeren ze hiermee een half jaar op de Oostzee

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

foto pallieter
Hierboven De Pallieter: hun huidige zeilschip.
Hier in de haven van Kopenhagen
 

cherbourg en storm

En hierboven wachtend in de hitte op de bus in Cherbourg.
Martine met hond Storm. Verder varend langs de Frans kust

ONDERTUSSEN: DIRKJE EN CAREL WILLEM

In aanwezigheid van hun kinderen en kleinkinderen vierden Dirkje en Carel Willem op 15 sept. 1984 hun 50 jarig huwelijksfeest. Op de foto hiernaast in gezelschap van neef Gerard de Groot, zoon van de in Indie overleden broer Gerard van Carel Willem, samen met zijn twee kinderen
50j huwelijksfeest carel willem en dirkje
Het zou hun laatste huwelijksfeest worden. Op 5 juli 1993 overleed Dirkje na de zoveelste operatie op 84 jarige leeftijd. Nog geen jaar later overleed Carel Willem op 26 jan. 1994. Even oud. Hij zei altijd: "Ik heb het hart van een jonge meid". Hij overleed aan een hartaanval. Uit zijn nagelaten dagboek aantekeningen bleek dat hij niet meer kon leven zonder de vrouw die hij zo lief gehad had. Tot laat op de avond voor zijn dood was hij nog druk bezig geweest met foto's van haar uit te zoeken en te ordenen.
DirkjeCarel Willem

DE KINDEREN VAN PETER EN MARTINE

Dirkje was opgegroeid met vijf broers en Carel Willem Sr. met drie. Samen zouden zij drie zonen krijgen, maar Martine en Peter kregen twee dochters en die op hun beurt ook weer twee dochters kregen.

foto Vic in werkledingvic zij aanzicht

de jongste dochter Victoria, nu 40 jaar oud, werkzaam als ambulant psychiatrische verpleegkundige

 


roos marco en kinderen

roos en roemjana

< Hiernaast: Roos met de vader van haar twee dochters en hier boven, 44 jaar oud, met de jongste dochter van Vicky op de 65e verjaardag
van haar vader Peter in 2012. Roos is gastvrouw op een consultatiebureau voor zuigelingen en moeder van twee dochters

   

de vier kleinkinderen

De vier kleinkinderen in 2011. Vlnr. Chimene(nu 10 jaar, Yalenka (idem), Roemjana (nu 2 jaar), Milou (nu 12 jaar)

milou in 2011

Het oudste achterkleinkind van Dirkje en Carel Willem (Milou 12 jaar)......

roemjana 2012

.... en de jongste (Roemjana 2 jaar)

Wie volgt?

(maar dat mag wel nog even duren.....)